Rozlany płyn do czyszczenia układu paliwowego - jak czyścić?
Witam,
Mam taki oto problem... rozlał mi się środek do czyszczenia układu paliwowego w bagażniku... nigdy nie otwarty, zapieczętowany itp... niewiele go było, koło 150 ml. I wystarczyło, by uprzykrzyć mi życie. Przeszedł przez wykładzinę w bagażniku (od niej najbardziej śmierdzi) i dożarł się przez lakier aż do blachy.
Problem w tym, że mycie i wietrzenie nieszczególnie pomaga, a smród, mimo, że jego źródło jest w bagażniku, roznosi się na cały pojazd. Po wejściu do auta po 5 minutach zaczyna boleć głowa, ubrania nasiąkają smrodem. Praktycznie auto na chwilę obecną nie do użytku. Część wykładziny udało mi się wyłożyć na słońcu (na razie zbyt wiele tych słonecznych dni nie było)... wydaje się, jakby odrobinę poprawiło to sytuację, jednak w aucie dalej cuchnie.
Czy ktoś może wiedzieć, jak się obejść z tego rodzaju środkiem? Czy jest szansa, że porządne wietrzenie / wygrzanie na słońcu coś pomoże? Czy może zastosować jakieś środki czyszczące? Czy w najgorszym wypadku ozonowanie może pomóc?
Faktycznie, nie sądziłem, że można dostać w tak dobrym stanie w tak niskiej cenie. Dzięki za radę. W tej sytuacji w ogóle nie mają sensu jakiekolwiek próby czyszczenia. Mam już nową tapicerkę bagażnika, więc źródło usunięte.
Co z zapachem, który przesiąkł resztę wozu? Czy ktoś ma jakieś na to sposoby? Ktoś mi mówił, że pozostawiona w aucie miska wody z sodą ściąga zapachy, słyszałem też o kawie, ale nie chodzi o to, aby stłumić zapach, tylko by się go pozbyć.
Komentarz